Wat nu?

De SUP 11 City Tour is voorbij. Je hebt er veel voor getraind en veel voor gelaten. De ontlading als het er op zit is groot. Wat nu?

Dat verschilt heel erg van persoon tot persoon. Ik kan mij voorstellen dat je even geen zin meer hebt om te SUPpen. Even wat meer aandacht voor de familie en vrienden of misschien voor andere hobby’s en sporten. Het belangrijkste is namelijk dat het SUPpen leuk blijft. En ‘even niet SUPpen’ kan dan helpen. Hoe lang is ‘even’ niet SUPpen dan..? Dat is makkelijk te beantwoorden: ‘Tot je weer zin krijgt!’. En dat zal bij de ene persoon 5 dagen duren en bij de andere 5 maanden…

Maarrrrrr….. toch is het zinvol om als je uitgerust bent na de SUP 11 even na te denken. Wat wil je volgend jaar? Wil je dan weer meedoen? Wil je dan in een betere vorm zijn dan nu? Dan is het zinvol om even naar bovenstaande grafiek te kijken. Deze grafiek start links tijdens de SUP 11 2022. De rode lijn geeft de ‘fitness’ aan van deze ‘random’ persoon. De gele lijn geeft de ‘vorm’ aan. Je kunt in ’top vorm’ komen door eerst heel hard te trainen (hoge fitness) en daarna kort rust nemen (=taperen). Deze persoon had heel veel getraind voor de SUP 11 en tijdens de SUP 11 natuurlijk ook nog even 200+km weg gepeddeld. Na de SUP 11 nam hij echter een paar maanden rust. De rode lijn zakte. Daarna ging hij weer trainen en kwam uiteindelijk (rechts) weer ongeveer even hoog uit als het jaar daarvoor (links). Moraal van het verhaal: Wil je jezelf verbeteren; laat dan je fitness niet te ver wegzakken na de SUP 11!

Trainings volume

Trainings volume (dus het aantal kilometers dat je maakt in een jaar) is het belangrijkste om tot een goed resultaat te komen. En om er nog iets dieper op in te gaan: Het is belangrijk om gedurende het jaar niet te veel pieken en dalen te hebben qua kilometers. Eén maand van te voren als een gek kilometers gaan maken werkt dus niet. Tenzij je blessures wilt. Regelmatig en frequent trainen gedurende het hele jaar werkt het beste.

Consistency is king

SUP Training volume

Dus: wil je volgend jaar in een betere vorm zijn? Zeg dan je baan op en vertel de familie dat je helemaal voor het SUPpen gaat en vanaf nu 2 x per dag gaat trainen.. haha.. just kidding… Nu serieus: Zorg dat je elke week 2 SUP trainingen doet. Hoe eerder je daar mee begint, hoe minder het verval. En probeer dan:

  • 1 maal 2 uur in zone 2 of als je weinig tijd hebt (of als het k*t weer is) 1 uur in zone 3.
  • 1 maal 3 intervallen van 10 minuten in zone 4 met 4 minuten pauze.

Natuurlijk kun je dit ook fietsend of rennend doen.. maar de beste training voor een SUPper.. blijft SUPpen!

In het voorjaar kun je deze basis training verder gaan uitbouwen.

Dit trainingsschema is gratis. 😉
En als je een persoonlijk schema wilt, dan help ik je daar heel graag mee!

Scroll naar boven